De voordelen van Geitenmelk
Op onze boerderij verkopen wij dagverse, rauwe geitenmelk.
Dit betekent dat de geitenmelk niet gepasteuriseerd wordt.
Het voordeel van rauwe geitenmelk dat deze nog alle antistoffen bevatten.
De verteerbaarheid van rauwe geitenmelk is beter dan gepasteuriseerde melk omdat de eiwitten niet verschroeid zijn.
Er zijn veel vormen van eczeem en niet alle vormen zijn met geitenmelk te genezen. Het is wel bekend dat geitenmelk uitkomst kan bieden bij jonge kinderen die aan dauwworm lijden.
Hier volgt het technische verhaal over geitenmelk.
Geitenmelk is goed voor de gezondheid. Geitenmelk is, door kleinere cellen, lichter verteerbaar en geeft minder vaak aanleiding tot overgevoeligheidsreacties en maag-darmklachten. Bovendien worden essentiële mineralen beter opgenomen uit geitenmelk dan uit koemelk. Geitenmelk is een goede bron van hoogwaardige eiwitten, goed afbreekbare middellange vetzuren (MCT’s), vitamines (vitamine A, B-complex, C, D) en mineralen (waaronder ijzer, calcium, fosfor, magnesium, mangaan, kalium en jodium).Het bevat daarnaast ook meer zink en selenium dan koemelk. De melk bevat zelfs zoveel goede voedingsstoffen dat het te vergelijken is met moedermelk, zo concluderen Spaanse onderzoekers.
Naast deze goede voedingstoffen, vond het onderzoeksteam van de Universiteit van Grenada ook dat geitenmelk juist minder van de voedingsstof bevat die verantwoordelijk is voor koemelkallergie. Dit maakt geitenmelk hypoallergeen. Door de lagere concentratie alfa-S1-caseïne in geitenmelk wordt, onder invloed van maagzuur, een luchtiger en brokkeliger wrongel gevormd vergeleken met koemelk. De eiwitbrokjes zijn kleiner en minder samengepakt waardoor verteringsenzymen sneller en beter hun werk kunnen doen. Geitenmelk ligt beduidend minder zwaar op de maag dan koemelk. Geitenmelk is mede daardoor geschikter dan koemelk voor mensen met een zwakke of gevoelige spijsvertering (waaronder kleine kinderen). Ongeveer 40% van de mensen die koemelkeiwit niet verdraagt reageert goed op geitenmelk.
De vetten in geitenmelk worden sneller en vollediger verteerd en opgenomen in vergelijking tot koemelk. De vetbolletjes in geitenmelk zijn meer dan een kwart kleiner waardoor geitenmelk in tegenstelling tot koemelk niet kunstmatig hoeft te worden gehomogeniseerd. Het spijsverteringsenzym lipase breekt vetten in geitenmelk makkelijker af, niet alleen door de afmeting van de vetbolletjes maar ook door het hoge gehalte korte en middellange vetzuren in geitenmelk. De kortere vetzuren in geitenmelk worden sneller afgebroken en opgenomen dan de voornamelijk langketenige vetzuren in koemelk. Geitenmelk bevat geen agglutinine zoals koemelk waardoor vetbolletjes minder samenklonteren in de maag, wat de vertering vergemakkelijkt.
De eiwitten in geitenmelk worden sneller en vollediger verteerd en opgenomen in vergelijking tot koemelk. Geitenmelk heeft een andere eiwitsamenstelling dan koemelk en benadert meer dan koemelk het eiwitprofiel van moedermelk. Het belangrijkste alfa-caseïne (type S2) in geitenmelk heeft een andere structuur dan het alfa-caseïne dat overheerst in koemelk (type S1). Het alfa-S1-caseïne in koemelk kan overgevoeligheidsreacties oproepen en geeft een sterkere stremming van de melk.
Ook bevat geitenmelk veel oligosachariden: meervoudige koolhydraten. Deze stoffen bereiken de dikke darm zonder verteerd te worden en kunnen daardoor optreden als prebioticum. Ze ondersteunen de ontwikkeling van de probiotische flora in de darm, deze gaan de strijd aan met ziekmakende bacteriën. Net als moedermelk, bevat geitenmelk ook minder lactose dan koemelk.
Het essentiële verschil tussen geitenmelk en koemelk is de samenstelling van het vet. Geitenmelk bevat meer essentiële vetzuren. Deze vetzuren zijn een snellere bron van energie en worden niet opgeslagen als lichaamsvet. De onderzoekers concludeerden ook dat het vet in geitenmelk het totale cholesterol verlaagt en behoudt normale vetniveaus elders in het lichaam. Dit maakt geitenmelk een goede voedingskeuze bij het voorkomen van hartziekten.
Om al deze redenen kan geitenmelk worden beschouwd als natuurlijk functioneel voedingsmiddel. Het is goed voor iedereen om regelmatig geitenmelk te drinken. Maar mensen met een allergie of intolerantie voor koemelk, een hoog cholesterol, bloedarmoede of osteoporose hebber er echt veel baat bij.”